У тихоокеанських водах північних Курильських островів та південно-східної Камчатки в даний час морський окунь представлений принаймні в 12-13 своїх різновидах, деякі з яких є важливими промисловими об’єктами. Найбільш відомі блакитний морський окунь, запальний морський окунь, багатоголий морський окунь, північний морський окунь, тихоокеанський морський окунь.
Північний морський окунь – володар темно-червоної спини, червоних чи рожевих боків, на тілі у нього можуть бути неясні, темніші плями. Цей морський окунь відноситься до великих окунів, досягає довжини 120 см і маси 20 кг, зазвичай в уловах переважають 40 -60 сантиметрові риби масою 1,5-4,0 кг. Живе північний морський окунь аж до 42 років! У тихоокеанського узбережжя Камчатки морський окунь відзначається на глибинах 250-850 м. У промислових кількостях морський окунь зустрічається на глибинах 300-550 м, які можна вважати оптимальними. Морський окунь належить до живородячих риб з внутрішнім заплідненням.
Тихоокеанський морський окунь може пишатися масивною нижньою щелепою, яка виступає далеко вперед. У певному сенсі він – приклад північної краси. Максимальні розміри цього виду досягають 53 см та 2 кг. Як і північний морський окунь, цей вид належить до живородячих риб з внутрішнім заплідненням. Морський окунь вважається смачною харчовою рибою. Свіжий морський окунь дуже гарний смажений чи варений. Морський окунь особливо популярний у далекосхідній кухні, на кухні північної Європи. Існує безліч рецептів страв з морського окуня, вважається, що морський окунь дуже корисний для здоров’я, тому що несе силу моря. Як продукт морський окунь реалізується свіжим у вигляді філе та солоним – цільною тушкою або філе. Його м’ясо жирне і довго зберігається свіжим, найсмачніше морський окунь у солоному вигляді.