Home Риби Розведення коропа

Розведення коропа

9

Розведення коропа – процес багатоступінчастий, оскільки передбачає активне втручання у біогеоценоз, там, де планується розведення коропа. У Радянському Союзі розведення коропа було особливому місці. Більше того, розведення коропа мало цілу кухню (багаторівневу модель), яка розроблялася та впроваджувалась у всіх можливих варіантах: ставковому, на теплих водах, вирощуванні у замкнутих системах.

Короп росте дуже швидко, якщо цьому сприяє температура та інші фактори, наприклад, стан здоров’я, а також є потрібна кількість корму. Щоб розведення коропів у ставку мало максимальну продуктивність (а короп ставав хорошим продуктом), ставок повинен відповідати певним вимогам: повністю спускатися та обловлюватись, рівень води має бути постійним. Розведення коропів обов’язково передбачає, що вихід риби з ставка і захід у нього бур’янів повинен бути виключений. Необхідний гарний розвиток берегової лінії ставка, мінімальна кількість підводної рослинності. Глибина ставка близько 1 м, дно не повинно бути замулене або заторфоване, інакше розведення коропів буде неефективним.
Розведення коропа найчастіше здійснюється на нерестових ставках, де перед нерестом проводяться роботи з метою створити сприятливі умови для розвитку м’якої лугової рослинності, на яку виробники вимітають ікру (з якої починається розведення коропа): розчищаються водозбірні та водовідвідні канави – для того, щоб забезпечити повне осушення ложа, де безпосередньо відбуватиметься розведення коропа. Ретельно очищаються водовідвідні канави, завдяки яким повністю осушується ложе нерестових ставків; дно ставків боронується або прочісується залізними граблями (для розпушення верхнього шару ґрунту, його аерації та забезпечення розвитку м’якої лугової рослинності – подарунок майбутнім короп’ятам).

Ставкове розведення коропа як повносистемне господарство включає нерестові, малькові, зимувальні, нагульні, переднерестові літні маткові та літні ремонтні ставки (у кожному з них розведення коропа має свою специфіку). Це досить складна модель господарювання, що повністю залежить від природно-кліматичних умов. Дозрівання виробників та їх нерест, зростання личинок, молоді та товарної риби (розведення коропа крок за кроком) йде у відкритих водоймах. І як результат залежності швидкості зростання коропа від температури в ставках, маса цьогорічки, що йде в зимівлю, має значний розкид. Розведення коропа в теплі роки вважається цілком успішним, якщо маса цьогорічки (маленького коропа) досягає 50 грам.